Basundervisning i Aalborg

Få en gratis og uforpligtende prøvetime

Lær at spille bas i Aalborg

Bassen er et superfedt instrument, og måske du har overvejet at starte? Det kan være at du allerede spiller, men gerne vil være endnu bedre? Mikkels Musikskole kan levere kvalitetsundervisning, uanset din alder og dit niveau, direkte hjem i din stue. Du kan faktisk selv bestemme, hvornår du vil undervises, og din undervisning tilpasses dine ønsker, så du får mest mulig værdi af dine lektioner. Hos os kan du altid regne med:

  • Undervisning på dine præmisser.

  • Bas-lektioner når det passer dig.

  • En underviser som er lokal i dit område.

  • En gratis og uforpligtende prøvetime.

  • Undervisning på dit niveau, fra begynder til ekspert.

  • En støttende og pædagogisk underviser.

Hvor i Aalborg kan jeg få bas-lektioner?

Mikkels Musikskole har kontor i København SV, men vores undervisere i Aalborg er lokale, og kender området. Vi har rigtig mange undervisere i Aalborg og nærområderne, så du kan altid finde undervisere i fx:

  • Aalborg Centrum

  • Vestbyen

  • Nørresundby

  • Aalborg SV

Hvis du bor i nærområderne, har vi også undervisere i fx: Hasseris, Øster Sundby, Nørre Tranders og Lindholm. Vi kan findes i næsten alle områder i Aalborg, så bliv ikke nervøs vis din by ikke står her.

Aalborgs bedste hjemmeundervisning

Vi mener at alle bør have mulighed for at få musikundervisning, og det er uanset dit budget og din placering. Vi går samtidigt efter, at levere undervisning, som er formet efter dine ønsker. Planlægningen af undervisningen foregår direkte mellem dig og underviser, så du får et meget fleksibelt modul. Vi vil gøre det så nemt for dig som muligt, så du kan fokusere på at lære at spille bas.

Vi har forskellige tilbud, som du kan se her:

Vi samarbejder lige nu med Mentiqa Nordjylland i Nørresundby. Hvis du skulle have spørgsmål, kan du altid få fat på os via kontaktformularen her.

Din bas-lærer i Aalborg

Din underviser er lokal i Aalborg, og det kan være i allerede kender hinanden. Fælles for vores undervisere er, at de er pædagogiske i deres undervisningsstil, og arbejder for at gøre dine ideer til virkelighed. Motivation er vigtigt for din lyst til at spille, og du kan altid regne med din underviser her. Udover at være en super bassist, er din underviser også en glimrende guide med kendskab til lokalområdet. Spørg gerne ind!

Du kan forvente, at alle vores undervisere er:

  • Dygtige bassister
  • Smilende og høflige
  • Opmærksomme på dine behov
  • Punktlige og til at regne med

Sådan matcher vi

Du bliver matchet med en underviser ud fra dit område, men der er også andre ting, der gør sig gældende i processen. Det er fx:

  • Hvilket instrument du spiller.

  • Hvilket niveau du er på.

  • Om du har særlige ønsker.

Særlige ønsker og bassen

Et særligt ønske kan være mange ting, men måske er der en bestemt genre du er lun på? Forskellige genrer kræver forskellige ting af dig som bassist, og din underviser hjælper dig med at forstå, hvad du kan forvente. Her får du et par eksempler på hvad du kan forvente af nogle genrer:

  • Rock - I denne genre samarbejder bassisten især med trommeslageren, for at skabe et solidt backbeat. Du kan forvente at bruge teknikker som strumming, og hammer-on/pull-off, måske endda soloer.

  • Jazz - Jazz er rigtig mange ting, og nøglen er improvisation, altså at spille uden blad. Musikken er meget flydende, og du kan forvente komplicerede rytmer og kadencer. Du vil højst sandsynligt stifte bekendtskab med teknikker som slapping og tapping. Soloer og akkorder er også en del af jazz-bassistens arsenal.

Det er vigtigt, at du siger dine ønsker højt, så I kan arbejde ud fra dem. Hvis du er i tvivl, har din underviser masser af ideer og hjælper dig godt på vej. Det kan være du allerede ved, hvad du vil lære? I så fald, kan du skrive det til os i din tilmelding, så vi har det med, når vi matcher dig med en underviser.

Bas-undervisningen

Det er vigtigt, at du føler dig tryg i dine lektioner. Undervisningen foregår på tomandshånd eller i små grupper, og tilpasses dit niveau og alder. Til hver lektion vil du lære noget nyt, som du skal øve til næste lektion, hvor I vil bygge ovenpå. Det er vigtigt, du ikke stresser dig gennem din læring. Bet er bedre at gøre det langsomt og korrekt, end hurtigt og forkert. På den måde bliver dit musikalske fundament stærkt

Bas-undervisningens form

Som begynder på bassen vil I typisk starte med at lære instrumentet at kende. Det kan I gøre ved enkle øvelser, skalaer og basal teori, som vil hjælpe dig med at forstå mekanikken bag musikken. Du skal ikke føle dig presset i undervisningen, og derfor udvikler lektionerne sig i dit tempo. Der er flere emner som enhver bassist skal mestre, og du kan snuse lidt til det allerede nu. Vi har samlet nogle basale emner, så du kan komme godt i gang:

  • Din holdning når du spiller.

  • Hvordan du holder på bassen.

  • Hvordan akkorder og toner kan "stables".

  • Hvordan en bassline er bygges op.

Forskellige tilgange til bassen

I kan arbejde med bassen på mange måder, og du behøver ikke at holde dig til en teknik. Det kan også være du gerne vil:

  • Lære at synge en smule, mens du spiller.

  • Lære at spille efter noder.

  • Lære bestemte teknikker, som slap-bas el. tapping.

Når du starter på bas, vil du kunne se fremskridt relativt hurtigt. Du vil muligvis opleve ømme fingre, men din hud vil blive hårdere med tiden, og det gør, at du kan spille længere ad gangen. 

Hvor lang tid får jeg bas-undervisning?

Et modul hos Mikkels Musikskole består af 10 lektioner á 60 minutter, efter din gratis prøvetime. Når din prøvetime er afsluttet, kan du købe et modul, hvor du selv planlægger lektioner direkte med din underviser. Når modulet er ved at slutte, giver vi dig besked, og så har du mulighed for at forlænge modulet, hvis du ønsker det. 

Kan vi få en hel time til at gå?

Bestemt! En time er lang tid, men I vil altid have nyt stof at afprøve. Det er også vigtigt for din indlæring, at I holder små pauser undervejs, så hjernen kan ånde ud. Der er mange nye indtryk, når du lærer at spille, og nogle gange kan det virke lidt uoverskueligt. Her er det bedst at tage en lille pause, som kan bruges på fornuftig vis fx ved at:

  • Lave rytmeøvelser.

  • Træne en smule sang (det er altid praktisk at kunne synge en lille smule).

  • Lyt til et godt stykke musik, og analyser det med din lærer.

Om inspiration til din basundervisning

Hvis du gerne vil lave dit eget materiale, er det særligt vigtigt at finde inspiration. Inspiration kan være svær at frembringe, men det hjælper gevaldigt med live-musik. Her får du stimuleret mange sanser, som former indtryk der kan antænde din inspiration. Din baslærer bor i Aalborg eller omegn og kender måske de lokale scener, så spørg endelig vedkommende om fede oplevelser i dit område.

  • Det kan være du skal udforske Jazzcenteret?

  • Eller høre rock på SKRÅEN?

  • Måske noget ensemble i Musikkens Hus?

Vær ikke kræsen med dine valg, du ved aldrig helt, hvad der kunne inspirere dig. Andre live-oplevelser kan have samme effekt fx teatre og museer, så udforsk dit lokalområdes forskellige tilbud.

Kom godt i gang med at spille bas 

Det er rigtig fedt at spille bas, og det bliver kun sjovere, jo dygtigere du bliver. For at blive dygtig er det dog nødvendigt at øve, så du udvikler dig fra lektion til lektion. På den måde undgår I også at gentage emner i undervisningen, og du får mest ud af dine timer. Øvning behøver dog ikke at være en stressende affære, men kan planlægges praktisk for dig. Se vores gode råd til strukturering af din øvning her:

  • Øv dig lidt hver dag (15 min. gerne mere).

  • Spil musik som du selv vælger.

  • Find et dejligt rum, hvor din bas er nem at hive frem.

  • Øv gerne med dine venner.

  • Kombiner din øvning med andre ting, når det passer (fx kør skalaer mens du ser tv)

  • Find tracks du kan øve til på Youtube, der er sjovt!

Din egen bas

Instrumenter er lidt ligesom sko, det føles mærkeligt at have nogle sko på, som ikke er dine. Derfor er det rigtig fedt, hvis du har en bas, som kan være din hjemmebane. På den måde kan du også øve mellem dine lektioner, og du kan føle dig tryg på din bas. Gennem Mikkels Musikskole kan du også købe en bas, og du får alt udstyr som forstærker, kabler osv. med i prisen.

Besøg gerne en musikforretning og prøv forskellige typer bas, så du kan mærke, hvilken en der er mest dig. Det vigtigste, når du vælger en bas er, at du har lyst til at spille på den. Vælg den som er allermest indbydende for dig, og som føles rigtigt i hænderne. 

Coronasikker basundervisning

Du kan stadigvæk blive undervist i musik, selvom epidemien ikke er overstået. Vores undervisere følger alle regeringens retningslinjer, og vi har skrevet vores egne hensyn ift. musikundervisningen. Ved hjemmeundervisning undgår du større forsamlinger, og minimerer risikoen for smitte. Vi bruger sprit og mundbind, og der er mulighed for online undervisning, hvis det er bedst for dig. Læs mere om vores tiltag her.

Om bassen

En moderne bas har oftest 4-6 strenge, men kan fås med mange flere. Når vi snakker om bas, skelner vi mellem akustisk og elektrisk. Den elektriske type bruges ofte i bandsammenhæng, hvor den akustiske gør sig godt i mindre opsætninger. 

Sådan stemmer du din bas

En bas kan stemmes på mange måder, men standard-stemningen er E, A, D og G (oppefra). En guitars 4 øverste strenge svarer til bassens 4 strenge, blot stemt en oktav dybere.

Bassens komponenter

Bassens hoved er, hvor stemmeskruerne sidder, og i den anden ende af strengene sidder på kroppen. Mellem hoved og krop er halsen, hvor du trykker ned for at skabe bestemte toner/akkorder. De fleste bassers form er nogenlunde ens, men der er forskelle i konstruktionen. Her får du de væsentlige forskelle på akustisk og elektrisk bas:

  • Den akustiske bas er hul, og oftest bygget af træ. Vibrationer fra strengene resonerer i klangkassen, og det skaber en egenlyd gennem resonans-hullet. En akustisk bas er meget mild og behagelig i lyden, og egner sig ikke ret godt til tung rock.

  • Den elektriske bas er til gengæld perfekt, når der skal noget knald på. Denne type har en solid krop, og kræver en forstærker for at afgive lyd. Pickupperne på kroppen opfanger lyden, og sender den ud gennem forstærkeren. Mange kombinerer deres elektriske bas med effektpedaler.

Din egen lyd

Det er vores mål, at du finder din egen sound, som du kan udtrykke dig gennem. Du finder bedst din lyd, hvis du leder efter den, så vær nysgerrig på, hvad bassen kan. Forsøg dig gerne med forskellige stemninger, pedaler og måder at spille på. Din underviser vil gøre sit ypperste for at motivere dig, så du ikke er alene på rejsen. Der findes mange gode videoer på Youtube, som fokuserer på bas, og dem kan du altid kigge på. 

Inspiration til at spille bas

Udover at være nysgerrig på din sound, er det også en god ide at være nysgerrig på andres sound. Lyt til rigtig meget forskellig musik, så du får mange nuancer af musik med. Analyse er godt at kunne, og det kræver, du træner dine ører. Det vil gøre det nemmere for dig at lytte musik af og omsætte det til praksis. Her er nogle legendariske bassister/bands, som du kan starte med at dykke ned i:

  • Flea (Red Hot Chili Peppers)
  • Nikki Sixx (Motley Crüe) 
  • Esperanza Spalding
  • Paul McCartney (Beatles m.m.)
  • Carol Kaye
  • John Entwistle
  • James Jamerson
Hos Mikkels Musikskole underviser vi i mange forskellige strengeinstrumenter, og du kan også finde undervisning i fx ukulele, mandolin og banjo. Du kan også starte på flere forskellige instrumenter, hvis det er mere din stil. Vi står altid klar med gode råd, så kontakt os endelig for spørgsmål, så vi kan gøre dine ideer til virkelighed.