Klassisk musiks historie (indskoling)

Hvad er klassisk musik?

Klassisk musik er en musikgenre, der er mange hundrede år gammel. Den er anderledes end popmusik, fordi den ofte er mere kompleks og tit bruger mange instrumenter. De instrumenter som er mest almindelige er violiner, klaver, fløjter, blæseinstrumenter og meget mere. Musikken er ofte skrevet ned med noder, som musikerne læser og så spiller. Noder er musikkens alfabet. På trods af at den lyder ret forskellig fra hiphop, country, pop- og rockmusik, så er den en af inspirationskilderne til meget af det vi kalder moderne musik.

Klassisk musik gennem tiden

Klassisk musik har mange mange år på bagen, og det var helt tilbage i 1600-tallet, at vi den type musik, vi kalder for klassisk musik så dagens lys.

Man kan dele klassisk musik op i utroligt mange underkategorier eller undergenrer, som det også hedder. Det ældste hedder Barokmusik og det nyeste kalder vi Moderne klassisk musik.

Her nedenunder kan I høre nogle eksempler på klassisk musik fra forskellige perioder og en lille beskrivelse af, hvordan man kan høre, at det er fra en bestemt tid.

Johann Sebastian Bach er en af de vigtigste komponister i den periode, vi kalder Barokken - komponister er det, vi kalder dem, der har skrevet det musik, vi lytter til. Johann Sebastian Bach levede helt tilbage i 1600-tallet og døde i 1750.

Barokmusik kan lyde lidt voldsomt og "hårdt" og der er en helt særlig rytme og melodi i barokmusik. Hør selv om du kan høre det her.

Et andet eksempel på klassisk musik hedder Wienerklassikken (1750-1820) og er kendt for store symfonier, som er en slags koncert, hvor der tit er tre eller fire dele. Når man lytter til alle delene, fortæller musikken en slags historie. Nogle af de mest kendte komponister fra denne tid, er Mozart og Beethoven. Mozart skrev sin første symfoni, da han kun var 9 år gammel, og Beethoven kunne blive ved med at skrive smuk musik, selvom han på et tidspunkt blev døv.

I kan høre et stykke med Mozart og Beethoven her:

Der er mange andre eksemler på forskellige perioder af klassisk musik fra gamle dage, men der bliver også stadig lavet klassisk musik, som vi kalder for moderne klassisk musik. Moderne klassisk musik kan lyde meget anderledes end gammel klassisk musik. Det er fordi komponisterne i dag eksperimenterer med nye lyde og ideer.

Her kan I høre et eksempel på moderne klassisk musik med komponisten Arvo Pärt.

Klassisk musik i dag: Film og reklamer

Selvom mange måske tænker på klassisk musik som noget gammelt, bliver det stadig brugt mange steder i dag – især i film og reklamer. Musikken kan skabe en bestemt stemning og gøre en scene mere spændende eller følelsesladet.
For eksempel her i Star Wars og Harry Potter:

Klassisk musik i dansk kultur

I Danmark har klassisk musik haft en vigtig rolle. Komponist Carl Nielsen har skrevet musik, som mange stadig kender. Der er også stadig store klassiske koncertsale som DR Koncerthuset, hvor man kan høre klassiske koncerter.

Afslutning

Klassisk musik har en rig historie, og selvom mange af komponisterne har været døde i flere hundrede år, hører vi deres musik i dag – i koncertsale, på film og endda i reklamer. Klassisk musik kan fortælle historier, udtrykke følelser og skabe magiske øjeblikke.

Opgaver:

1. Lytteøvelse 1

Lyt til de to numre La Traviata: "Libiamo, ne' lieti calici" og "Bohemian Rhapsody" af Queen. Er der steder hvor de to numre lyder ens?

Hvilket nummer tror du er ældst? 

2. Lytteøvelse 2

Vælg et stykke musik. Hvilke instrumenter kunne du genkende i det stykke musik, du lige har lyttet til?

3. Lytteøvelse 3

Vælg et nyt stykke musik. Hvad forestiller du dig at nummeret handler om?
Kan du lide genren? Hvorfor/hvorfor ikke?

Få en skolekoncert på jeres skole

Skriv til os på mikkel@mikkelsmusikskole.dk eller udfyld formularen:

Folkeskoler i København kan bestille koncerterne gratis. Skoler i andre kommuner er velkomne til at kontakte os for priser og mere information.