Klassisk musiks historie (mellemtrin)

Hvad er klassisk musik?

Klassisk musik er en musikgenre, der er mange hundrede år gammel. Den er anderledes end popmusik, fordi den ofte er mere kompleks og tit bruger mange instrumenter. De instrumenter som er mest almindelige er violiner, klaver, fløjter og meget mere. Musikken er ofte skrevet ned som noder, som musikerne læser og så spiller. Noder er musikkens alfabet. 

På trods af at den lyder ret forskellig fra hiphop, country, pop- og rockmusik, så er den en af inspirationskilderne til meget af det vi kalder moderne musik. 

Lyt for eksempel først til dette stykke fra Operaen La Traviata og derefter denne sang med Queen. Er der nogle ting, der lyder ens? Og hvad lyder forskelligt?

Hvilken af de to sange er ældst? Hvordan kan du høre det?

Barokken (1600-1750)

På trods af at det er lang tid siden, hører vi stadig musik fra barokken. Barokmusik har mange regler for, hvordan man skriver og spiller det. Det betyder at barokmusik engang imellem kan lyde lidt "hårdt". På denne tid begyndte mange af de store komponister at skrive musik, som vi stadig lytter til i dag. 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) var en af de vigtigste komponister i barokken. Han skrev meget for orgel og til orkester. Det kan man for eksempel høre i "Toccata og Fuga i d-mol".

Wienerklassikken (1750-1820)

Denne undergenre af klassisk musik er kendt for sine store symfonier og værker for orkester. En symfoni er en slags koncert for klassisk musik, hvor der tit er tre dele. Når man lytter til alle dele, så fortæller musikken en slags historie med lyd. Musikken fra denne tid er ofte elegant og smuk.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)  var et vidunderbarn og skrev sin første symfoni som 9 årig. Selvom han kun blev 35 år gammel, nåede han at skrive over 600 værker. Hans musik er kendt for sin klarhed og skønhed. Eine kleine Nachtmusik er et godt eksempel på det:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)  var en af de største komponister nogensinde. Hans musik var både smuk og dramatisk. Han begyndte at miste hørelsen i 30'erne, men fortsatte med at komponere i mange år efter. Hans 5. symfoni er et af hans mest kendte værker, og mange meneer at det har lagt grundstenene for meget af den vestlige musik.

Romantikken (1800-1900)

I romantikken blev store følelser vigtige i musikken. Komponisterne skrev ofte musik, der fortalte en historie eller skabte et særligt humør.

Edvard Grieg (1843-1907) Grieg var en norsk komponist, der skrev musik inspireret af den skandinaviske natur og folketraditioner. Her er et eksempel fra Peer Gynt, der hedder Morgensteming:

Carl Nielsen (1865-1931) er en af de største danske komponister. Han skrev symfonier og sange, der stadig er populære i dag. Her er et stykke, han har skrevet, som hedder Tågen letter:

I Danmark har klassisk musik haft en vigtig rolle, og komponister som Carl Nielsen har skrevet musik, som mange stadig kender. Der er også stadig store klassiske koncertsale som DR Koncerthuset, hvor man kan høre klassiske koncerter. 

Moderne klassisk musik (1900-nu)

Selvom klassisk musik havde sin storhedstid med komponister som Bach, Mozart, Beethoven, Grieg og Carl Nielsen, er der også komponister i dag, der skriver klassisk musik. Moderne klassisk musik kan lyde meget anderledes, fordi komponisterne eksperimenterer med nye lyde og ideer.

Arvo Pärt (1935-) Pärt er en moderne estisk komponist, der skriver musik, der ofte er meget stille og enkel.

Klassisk musik i dag: Film og reklamer

Selvom mange måske tænker på klassisk musik som noget gammelt, bliver det stadig brugt mange steder i dag – især i film og reklamer. Musikken kan skabe en bestemt stemning og gøre en scene mere spændende eller følelsesladet.

Det oplever man for eksempel i filmene "Star Wars", hvor musikken er skrevet af John Williams, som er en moderne komponist, der skriver klassisk-inspireret musik til film. Musikken i "Star Wars" er et godt eksempel på, hvordan klassisk musik bliver brugt til at skabe spænding. 

Han har også skrevet musikken til Harry Potter. Her bruger John Williams orkesterinstrumenter til at skabe en magisk stemning.


Klassisk musik har en rig historie, og selvom mange af komponisterne har været døde i flere hundrede år, hører vi deres musik i dag – i koncertsale, på film og endda i reklamer. Klassisk musik kan fortælle historier, udtrykke følelser og skabe magiske øjeblikke.

Opgaver:


Lytteøvelse 1:

Vælg et stykke musik fra teksten. Hvilke instrumenter lagde du mest mærke til, i det nummer du lige har lyttet til? 

Lytteøvelse 2:

Vælg et nyt stykke musik. Hvad forestiller du dig at nummeret handler om? Hvorfor for det dig til at tænke på det?

Få en skolekoncert på jeres skole

Skriv til os på mikkel@mikkelsmusikskole.dk eller udfyld formularen:

Folkeskoler i København kan bestille koncerterne gratis. Skoler i andre kommuner er velkomne til at kontakte os for priser og mere information.