
Musical'ens historie (indskoling)
Historisk gennemgang af musicals
Historie
Musicals, eller musicalteater, begyndte i USA, men teater har eksisteret i mange år. Allerede i det gamle Grækenland lavede folk teater for at fejre guden Dionysos, som var guden for vin og frugtbarhed. Teaterforestillingerne blev ofte opført udendørs på store amfiteatre, som var store pladser, hvor mange mennesker kunne sidde under forestillingerne. Skuespillerne brugte store masker, så alle kunne se, om deres karakterer var glade eller triste. Selv hvis man sad helt bagest i teatret.
Efterhånden rykkede teatret indendørs, og man begyndte at bruge musik, instrumenter, lys, mikrofoner og billetkontrollører.
Musicals stammer fra noget, der hedder operette, som var en let og sjov form for teater med både musik og talte samtaler. Operetterne var fyldt med korte, livlige sange og sjove historier. I 1800-tallet blev især komiske operetter meget populære.
Samtidig kunne folk godt lide at se varieté-shows, som er en blanding af mange forskellige numre med musik, dans, komik og tryllekunstnere. Det er lidt ligesom en revy, hvor der er mange sjove og imponerende optrædener på én gang.
I 1900-tallet begyndte man at blande operetter og varieté-shows. Det blev til det, vi i dag kender som musicals.
Den musical vi anser for at være den allerførste moderne musical, hedder "Showboat". Den blev opført for første gang i New York i USA i 1927. Det var en stor forandring, fordi musicalen satte nye standarder for, hvordan musik og historie skulle hænge sammen. Broadway, en berømt gade i New York, blev hurtigt kendt for at være stedet, hvor de bedste musicals blev opført.
"Showboat" handler om livet på en stor flodbåd, der sejler op og ned ad Mississippi-floden. På båden er der et teater, hvor folk optræder for passagererne. Historien handler om, hvad der sker med nogle af dem, der arbejder og drømmer på flodbåden.
Her er en trailer fra filmen "Showboat" der blev optaget i 1951:
Forskellige typer musicals
Musicals kan opdeles i 4 typer:
Book musicals: er lidt ligesom et teaterstykke, med sange i og en slags musical, hvor både historien og musikken er rigtig vigtige. Ofte er musicalen skrevet over en bog og der er derfor tilføjet sange bagefter. Der er både talt dialog og sange, og de arbejder sammen. Når karaktererne synger, er det ikke bare for sjov, men for at fortælle os, hvad de føler eller tænker.
Eksempler:
"The Sound of Music": En historie om en nonne, der hjælper en familie med at finde glæde.
"West Side Story": To unge mennesker forelsker sig, selvom deres familier er uvenner.
"Skatteøen": Vi følger pirater på jagt efter en skjult skat. Sange og dans hjælper med at fortælle historien om deres eventyr.
2. Cabaret-style/Songcircle: I denne type musical er der ikke så meget historie, men mange sange, som hænger sammen omkring et tema, fx kærlighed eller venskab.
Eksempler:
"School of Rock": En lærer hjælper børn med at lære at spille rockmusik.
"The Last Five Years": To personer synger om deres forhold på en anderledes måde.
3. Sung-through musicals/ gennemkomponeret: I disse musicals bliver alt sunget – der er ikke nogen talt dialog. Hele historien bliver fortalt gennem sange.
Eksempler:
"Les Misérables": Hele historien bliver sunget, og det skaber stærke følelser.
"Hamilton": Historien om Alexander Hamilton bliver fortalt med rap og sange.
4. Jukebox musicals: I disse musicals bruger man allerede eksisterende sange, som folk kender, og skriver en ny historie, der binder sangene sammen.
"Mamma Mia!": Sange fra ABBA bliver brugt i en historie om en ung kvinde, der leder efter sin far.
"We Will Rock You": Musicals med Queen-sange, der fortæller om en fremtid, hvor rockmusik er forbudt.
Musicals i Danmark
I Danmark begyndte musicals at blive populære i midten af 1900-tallet. De første musicals, vi så, var ofte oversættelser af shows fra andre lande, som "My Fair Lady" og "The Sound of Music". De havde masser af gode sange og spændende historier, som gjorde dem meget populære.
Den allerførste danske musical, der blev skrevet og opført, var "Skatteøen" i 1983. Musicalen blev skrevet af den danske musiker Sebastian, som også lavede musik og sange til forestillingen. "Skatteøen" er baseret på den berømte bog af Robert Louis Stevenson om pirater og skattejagt. Den blev en stor succes og viste, at vi i Danmark kunne lave musicals, der var både sjove og spændende.
I 1990'erne begyndte man at opføre store internationale musicals i Danmark, som for eksempel "Les Misérables", der blev opført på Det Ny Teater i København. Det Ny Teater har spillet en vigtig rolle i at bringe store musicals til Danmark, som "Cats", "Mamma Mia!" og "Evita". Her har folk i mange år kunnet nyde store shows med masser af musik, sang og dans.
Fredericia Teater har også spillet en stor rolle i danske musicals. Teatret har opført flere populære Disney-musicals, som "Tarzan", "Klokkeren fra Notre Dame" og "Den Lille Havfrue", og har været med til at gøre disse fantastiske historier til en stor del af dansk teater.
Testspørgsmål til eleverne:
- I hvilket land lavede man teater for guden Dionysos på store amfiteatre?
Svar: (Det gamle) Grækenland - Hvilken form for teater stammer musicals fra?
Svar: En operette (og varieté) - Hvad kan man også kalde et varieté show i dag?
Svar: En revy - Hvad hedder den musical som man anser for at være det første, moderne musical?
Svar: Showboat - Hvor mange typer kan man opdele musicals i?
Svar: 4 - Hvad hedder den første danske musical?
Svar: Skatteøen - Hvem har opført mange store Disney musicals i Danmark?
Svar: Fredericia Teater
Oplæg til debat i klassen:
Har du set en musical? (enten på film eller scene) Og hvis ja:
Hvilken?
Hvorhenne?
Hvad handlede den om?
Kunne du lide den?
Hvad var det bedste og værste ved den?
Hvis du har set flere, hvilken en var så din yndlings?
Har du en yndlings musicalsang?
Elementer i en musical
Sang: Der kan synges på mange forskellige måder: opera, rap, pop, jazz, klassisk ovs.
Dans: Der kan danses på mange forskellige måder: ballet, step, moderne, funk, jazz osv.
Skuespil: altså når man taler og bruger kropssprog til at fortælle dele af historien.
Orkester/band: Det kan være enten én enkelt person, et band eller et kæmpe orkester. Skuespillerne på scenen kan også være dem, der spiller på instrumenterne. Musikerne kan være med på scenen, stå ude i siden eller under scenen. Der kan også være tale om backingtrack, altså at musikken afspilles fra et anlæg og altså ikke er live.
Rekvisitter: Ting man bruger på scenen fx en kuffert, et glas eller et gevær
Kostumer: Det tøj man har på. Tit skal man skifte tøj i løbet af musicalen
Scenografi: De ting der er på scenen og er med til at vise hvor vi er fx en bænk eller et træ (vi er udenfor) eller en seng (vi er indenfor) – eller i de nyeste musicals en LED skærm som kan vise forskellige baggrunde og altså kan vise en seng på en skærm, så den ikke skal stå på scenen og man derfor hurtigt kan ændre hvor man er.
Lyd og lys: Så publikum kan se og høre skuespillerne, når de er på scenen. I dag har skuespillerne mikrofoner på. De sidder på enten kinden eller i panden, skjult under håret, så publikum ikke så godt kan se den.
Har du fået lyst til at se en musical, kommer her nogle forslag.
Film: Løvernes Konge, Frost, Klokkeren fra Notre Dame, Skønheden og Udyret
Scene (I Danmark): Skønheden og Udyret (Lion Entertainment, fra 8 juli 2025), The Sound of Music (Det Ny Teater, fra 6 februar 2025)
Få en skolekoncert på jeres skole
Skriv til os på mikkel@mikkelsmusikskole.dk eller udfyld formularen:
Folkeskoler i København kan bestille koncerterne gratis. Skoler i andre kommuner er velkomne til at kontakte os for priser og mere information.