
Musical'ens historie (mellemtrin)
Historisk gennemgang af musicals
Historie
Musicals, eller musicalteater, begyndte i Amerika, men teater har eksisteret i mange år. Allerede i det gamle Grækenland lavede folk teater for at fejre guden Dionysos, som var guden for vin og frugtbarhed. Teaterforestillingerne blev ofte opført udendørs på store amfiteatre, som var store pladser, hvor mange mennesker kunne sidde under forestillingerne.
Måske har I set ruiner fra de kæmpe store udendørs teatre, når I har været på ferie rundt om i Europa. Fordi amfiteatrene var så store, havde man ofte sjove masker på, der viste om man var glad eller ked af det, så dem der sad nede på bagerste række også kunne følge med. Og det kunne hjælpe at synge i stedet for at tale, for at alle kunne høre hvad man sagde. Senere rykkede teatret indenfor og man fik musikinstrumenter og mikrofoner, lys og billetkontrollører.
Genren musicals stammer fra fransk, tysk og engelsk operette. En operette er en form for teaterforestilling, der ligner en opera, men den er ofte lettere og mere underholdende. Den indeholder både musik og sang, men i stedet for lange, dramatiske sange som i en traditionel opera, er operetterne fyldt med kortere, livlige musiknumre og sjove dialoger. De har ofte humoristiske eller romantiske historier, og de er ikke så seriøse som almindelige operaer.
Komiske operetter blev rigtig populære i det 18. og 19. århundrede og samtidig var folk også vilde med Varieté shows. En varieté er en form for underholdning, hvor man kan opleve en blanding af forskellige numre og shows på én gang - lidt ligesom det vi kalder en Revy i dag. Varietéen er ofte let og humoristisk, og numrene skifter hurtigt, så publikum ikke keder sig.
I 1900-tallet begyndte man at blande operetter og varieté, og det blev på en måde til det vi idag kender som musicals.
"Showboat" er en meget berømt musical, der blev opført første gang på Ziegler Theatre i New York City i 1927, og mange kalder den for den første moderne musical. Det betyder, at den ændrede måden, man lavede musikalsk teater på og satte en ny standard for, hvordan musik og historier kan hænge sammen. Teatret lå på Broadway, der er en af de ældste gader i New York City og er kendt for at være der, man tager hen, for at se musicals i New York.
"Showboat" er en musical, der foregår på en stor flodbåd, der sejler op og ned ad Mississippi-floden. På båden er der et teater, hvor der bliver opført sjove shows for passagererne. Historien handler om nogle mennesker, der arbejder på båden og har deres egne liv og drømme.
Her er en trailer fra filmen "Showboat" der blev optaget i 1951:
Tidsperioder
Man kan dele udviklingen af musicals op i seks forskellige tidsperioder. De forskellige slags musicals der bliver nævnt, uddybes i næste afsnit.
Før 1920'erne
Også kaldet "The Golden Age og Opera". Her udviklede opera og operetter sig til musicals.1920-1939
Også kaldet "Jazz Age". Her var der showgirls, lette temaer og store dansenumre. Book musicals og film musicals begyndte.
Eksempler på musical fra denne tidsperiode: Showboat (1927), Anything Goes (1934)1940-1959
Også kaldet "The Golden Age". Her var musicals meget populære både på scenen og på film, sangene begyndte at blive spillet i radioen. Man fokuserede på at lave store dansenumre og på at udvikle plottet i forestillingerne, så man fik feel-good historier og kærlighedshistorier.
Eksempler på musicals fra denne tidsperiode: Oklahoma (1943), West Side Story (1957), The Sound of Music (1959).1960-1969
Også kaldet "Post Golden Age". Der skete et stort skift i stil i denne tid med mere eksperimentering, rockmusicals, kulturelle musicals og mere variation i genrer.
Eksempler på musicals fra denne tidsperiode: Oliver! (1960), Hair (1967).1970-1999
Også kaldet "Pre contemporary". Her var det virkelig de store følelser det handlede om! Der var et større spænd i genrer og "Mega Musicals" opstod – en form for musicals med store budgetter, som blev spillet i kæmpestore sale. Der var kulturel diversitet, og song-through musicals og Disney musicals vandt virkelig frem.
Eksempler på musicals fra denne tidsperiode: Jesus Christ Superstar (1970), Lés Misérables 1980, Phantom of the Opera (1986), Lion King (1997).2000-2019
Også kaldet "Contemporary". Mange af de musicals vi kender i dag. Her blev filmmusicals populære og så blev jukeboxmusicals virkelig populære. Også musical albums man kunne købe i forretningerne eller høre på spotify. Her var stor indflydelse fra pop/rock musik, comedy, og så opstod også songcycles.
Eksempler på musicials fra denne tidsperiode: The Last five years (2001), Hairspray (2002), Wicked (2003), Mary Poppins (2004), Billy Elliot (2005), Hamilton (2015), Frozen (2017).
Forskellige typer musicals
Man kan dele musicals ind i 4 forskellige typer:
1. "Book musicals": er lidt ligesom et teaterstykke, med sange i og en slags musical, hvor både historien og musikken er rigtig vigtige. I en sådan musical handler det ikke kun om at synge og danse, men også om at fortælle en spændende historie. Ofte er musicalen skrevet over en bog og der er derfor tilføjet sange bagefter.
Eksempler:
"The Sound of Music": En historie om en ung nonne, der bliver guvernante for en familie i Østrig og hjælper dem med at finde glæde i livet.
"West Side Story": En historie om to unge mennesker, der forelsker sig, selvom deres familier ikke kan lide hinanden. Inspireret af historien om Romeo og Julie, skrevet af Shakespeare.
"Skatteøen": Vi følger pirater på jagt efter en skjult skat. Sange og dans hjælper med at fortælle historien om deres eventyr.
2. "Cabaret-style/Songcircle": er en musical hvor der ikke nødvendigvis er en stor, sammenhængende historie, som i en "book musical". I stedet er den en samling af sange, som ofte er bundet sammen af et tema eller en stemning. I denne type musical er det sangene, der er i centrum. Det kan være, at skuespillerne synger direkte til publikum.
Eksempler:
"School of Rock": I denne musical er der ikke så meget dyb, sammenhængende plot, men i stedet handler det om en gruppe børn, der lærer at spille rockmusik fra en fantastisk lærer.
"The Last Five Years": En musical, hvor to personer synger om deres forhold, men på en meget usædvanlig måde – den ene person starter med at synge fra slutningen af historien. Den anden person starter fra begyndelsen. Der er ikke så meget handling, men der er masser af følelsesladede sange.
3. "Sung-through"/gennemkomponeret musical: en musical hvor alt bliver sunget og der derfor ikke er nogle replikker. I modsætning til en traditionel musical, hvor der både er talt dialog og musik, er der i en sung-through musical ikke nogen scener hvor skuespillerne taler. Hele handlingen og alle karakterernes samtaler bliver fortalt gennem sangene. Sangene er med til at udtrykke, hvordan karaktererne har det, hvad de tænker, og hvad der sker i deres liv.
Eksempler:
"Les Misérables": Dette er en af de mest berømte sung-through musicals.
"Hamilton": en nyere musical, hvor næsten hele historien er fortalt gennem sang og rap. Det er en blanding af hip-hop, R&B og musicalteater.
4. "Jukebox musical": er en type musical, hvor musiknumrene hovedsageligt er eksisterende sange, ofte fra en bestemt kunstner eller en tidsperiode. Musikken er altså kommet først og derefter er der skrevet en historie der binder sangene sammen. I stedet for at have original musik skrevet specifikt til forestillingen, bruges kendte sange, som allerede er populære, til at fortælle en historie. I en jukebox musical bliver de eksisterende sange sat ind i en ny sammenhæng.
Eksempler:
"Mamma Mia!": En af de mest berømte jukebox musicals, der bruger ABBA's sange. Indeholder kendte ABBA-sange som "Dancing Queen" og "Take a Chance on Me".
"We Will Rock You": er skabt med sange fra den legendariske rockgruppe Queen. Måske i kender sangene "Bohemian Rhapsody" og "We Will Rock You."
Musicals i Danmark
I Danmark begyndte musicals at blive populære i midten af 1900-tallet. De første musicals, der blev opført, var ofte oversættelser af amerikanske eller britiske shows, som "My Fair Lady" og "Sound of Music".
Den allerførste danske musical, der blev skrevet og opført, var "Skatteøen" i 1983, med musik af Sebastian. Den var baseret på den berømte bog af Robert Louis Stevenson om pirater og skattejagt. "Skatteøen" blev en stor succes og viste, at Danmark sagtens kunne lave deres egne musicals!
I 1990'erne begyndte man også at opføre store internationale musicals i Danmark, som for eksempel "Les Misérables", der blev opført på Det Ny Teater i København. Denne musical, der handler om frihed og retfærdighed, er en af de mest populære musicals i verden.
Et andet vigtigt teater i Danmark er Fredericia Teater, som er kendt for at være de første til at sætte store Disney musicals op i Danmark. Fredericia Teater har sat store musicals op som "Den Lille Havfrue" og "Klokkeren fra Notre Dame".
Testspørgsmål til eleverne:
I hvilket land lavede man teater for guden Dionysos på store amfiteatre?
Svar: (Det gamle) Grækenland.Hvilken form for teater stammer musicals fra?
Svar: En operette (og varieté).Hvad hedder den musical, som man anser for at være den første moderne musical. Hvornår blev den opført og hvor?
Svar: Showboat, 1927, New York.Hvor mange tidsperioder kan man inddele musicals i?
Svar: 6Hvilke 4 typer kan man inddele en musical i?
Svar: Book musical, songcirle/cabaret-style, sung-through/gennemkomponeret og jukebox.Hvad hedder den første danske musical og hvornår blev den opført?
Svar: Skatteøen i 1983.Hvem har opført mange store Disney musicals i Danmark?
Svar: Fredericia Teater.
Oplæg til debat i klassen
Har du set en musical? (enten på film eller scene) Og hvis ja:
Hvilken?
Hvorhenne?
Hvad handlede den om?
Kunne du lide den?
Hvad var det bedste og værste ved den?
Hvorfor tror du det er vigtigt for historien at man synger?
Hvis du har set flere musicals, hvilken en var så din yndlings?
Har du en yndlings musicalsang? Og hvis ja, hvilken?
Elementer i en musical
Sang: Der kan synges på mange forskellige måder: opera, rap, pop, klassisk ovs.
Dans: Der kan danses på mange forskellige måder: ballet, step, moderne, funk, jazz osv.
Skuespil: Altså talt dialog, kropssprog og mimik
Orkester/band: Det kan være enten én enkelt person, et band eller et kæmpe orkester. Skuespillerne på scenen kan også være dem, der spiller på instrumenterne. Musikerne kan være med på scenen, stå ude i siden eller under scenen. Der kan også være tale om backingtrack, altså at musikken afspilles fra et anlæg og altså ikke er live.
Rekvisitter: Ting man bruger på scenen fx en kuffert, et glas eller et gevær
Kostumer: Det tøj man har på. Tit skal man skifte tøj i løbet af musicalen
Scenografi: De ting der er på scenen og er med til at vise hvor vi er fx en bænk eller et træ (vi er udenfor) eller en seng (vi er indenfor) – eller i de nyeste musicals en LED skærm som kan vise forskellige baggrunde og altså kan vise en seng på en skærm, så den ikke skal stå på scenen og man derfor hurtigt kan ændre hvor man er.
Lyd og lys: Så publikum kan se og høre skuespillerne, når de er på scenen. I dag har skuespillerne mikrofoner på. De sidder på enten kinden eller i panden, skjult under håret, så publikum ikke så godt kan se den.
Har du fået lyst til at se en musical, kommer her nogle forslag:
Film: Løvernes Konge, Klokkeren fra Notre Dame, Skønheden og Udyret, The Greatest Showman, Wicked, Mary Poppins.
Scene (I Danmark): Skønheden og Udyret (Lion Entertainment, fra 8 juli 2025), The Sound of Music (Det Ny Teater, fra 6 februar 2025), We Will Rock You (Tivoli, fra 13 marts 2025), Strickly Ballroom (Falkonersalen, fra 20 februar 2025).
Få en skolekoncert på jeres skole
Skriv til os på mikkel@mikkelsmusikskole.dk eller udfyld formularen:
Folkeskoler i København kan bestille koncerterne gratis. Skoler i andre kommuner er velkomne til at kontakte os for priser og mere information.